Hej på er tout le monde!
Eller snarare bonsoir!
 
Oj vad jag har saknat er! Har inte skrivit på massa dagar nu för jag har verkligen inte haft tiden att sätta mig ner och göra det, men det känns underbart att äntligen få det gjort nu! Är ju inte så många inlägg kvar att skriva, så jag måste passa på.
Det har gått ganska många dagar sedan sist, och mitt minne är kort men gott så jag har fått spendera typ femton minuter med Kristin nyss och bara gått igenom vad vi har gjort de senaste dagarna. Jag tror att jag har en ganska så fullgod redogörelse redo!
 
Vi börjar hela historien med en crêpe (förlåt älskling, men de har en nästan lika viktig roll i mitt liv som du för tillfället! ;) ). Lilli från Finland hade en snabbvisit från en klasskompis, och för att vara lite trevliga och sociala (läs: ursäkt för mig att äta crêpe) så gick vi och tog en crêpe förra torsdagen (det vill säga den 15 maj). Innan dess hade vi varit på fika hos vår hyresväd, monsieur och madame Brunet. Med oss hem fick vi vin (för monsieur Brunet tror att jag är helt tokig i vin, vilket i och för sig är ganska så rätt) och en flaska olivolja, som är egenproducerad från deras gård i Spanien. Läs mer om parets Brunets gästfrihet nedan (så att ni har en anledning att inte sluta!)!
Den 16 maj så gick vi på fotboll, det lokala laget spelar i andra divisionen och hade sin sista match för säsongen. Jag är ju inte jätteintresserad av fotboll (bara när det krävs), men det är alltid kul att gå för den sociala bitens skull! Många som följde med, solen sken och Troyes vann dessutom så det var alles gut!
 
I lördags var en bra dag. Eller ja, jag var tvungen att plugga fransk grammatik hela förmiddagen så det var inte så himla party kanske, men vid lunch kom Ruben i sin bil med Ondra och så åkte vi fyra plus Sofia till sjön och spenderade eftermdidagen där! Det var helt rätt dag att åka för solen sken och det var över 25 grader, vi hade köpt med oss grillat och bara åt och njöt. Det var alldeles underbart skönt! Vackert är det dessutom. Efter ett tag kände jag att jag bara var tvungen att bada, blev så otroligt sugen av att se så mycket vatten (äntligen!) att jag helt enkelt fick slänga mig i. Ondra försökte bara han med, men det är ingen riktig viking av honom. Vattnet var väl kanske en 17-18 grader så jag tyckte att det var lite kallt men framför allt kanon. 
I söndags var minst lika bra för då åkte jag, Kristin, Lilli, Sofia och Lillis gäst till Paris över dagen! Vi tappade dock bort honom ganska snabbt (ooops) och turistade runt själva. Vädret var underbart, vi åt glass och croissant och god dricka från Starbucks. Vi vandrade runt i Montmarte och såg Sacre Coeur, vi tog oss till kvarteren kring Notre Dame och bara hade trevligt i varandras sällskap. I Paris träffade jag också på Viktoria som jag känt lite granna i många år som har spenderat snart ett år i Paris som au-pair. Vi har pratats om att ses men det har inte blivit av, men så plötsligt satt hon där i parken med några vänner. Vi pratade i några minuter, fast jag var mest konfunderad över hur stor världen är men ändå så liten ibland.
 
Jag har nog nästan aldrig varit så nervös som jag var över franskaprovet som jag hade förra måndagen. Jag vet inte om ni har pluggat fransk grammatik, och jag vet inte heller vad ni tycker om det men jag tycker att det är hemskt. Jag kan ju inte ens svensk grammatik, hur ska jag då lära mig fransk?! Nej, fy! Men, jag gjorde provet och jag klarade det! Inte med fantastisk marginal kanske, men det gick. Stolt över mig själv på den punkten!
Efter skolan i måndags gick jag hem till Ruben som bjöd mig och några andra tjejer (slog mig faktiskt inte förrän nu att det inte fanns någon annan kille där... oj då!) på en spansk rätt som heter miguas. Den består av bröd, choritzo, bacon och olja. Sedan lägger du till lite mer olija och så en nypa salt så har du den färdiga rätten där! Såg lite ut som fårhjärna (Kristins beskrivning) men smakade gott!
 
I onsdags var jag i skolan hela dagen och hade väl någon presentation eller något, har haft en massa av dem på senaste, men på kvällen var det fest. Den andra svenska tjejen som är här, Filippa, fyllde år och hade dessutom avskedsfest! Trots att hon och Cajsa varit här har vi inte setts så mycket, tror att vi har varit för upptagna med vårat eget helt enkelt! Men jag kom i alla fall på hennes sista fest med några andra och det var väldigt roligt. Det var en sitta-ned-och-konversera-till-hög-musik-och-med-något-gott-att-dricka-fest istället för en alla-bor-på-toaletten-fest som inte är min favorit, så jag är jättenöjd! Filippa och Cajsa är redan klara med sin skola och hemma i Sverige, är lite avundsjuk på det men samtidigt inte för det är ganska kul här med...
 
Nu tar vi lite bilder!
 
 
Varför inte en selfie med en crêpe?
 
Stade de l'Aube där matchen tog plats
 
Massa trevlig sällskap som tittade på!
 
Hela gänget njuter av god mat och solsken vid sjön
 
Vackert! Är inte helt hundra ännu på om sjön är konstgjord eller ej, men fin är den i all fall
 
World's beeeest Kristiin!
 
Armarna upp för vi har BADAT (trots att jag badade ungefär tjugo gånger längre än Ondra, men han var i alla fall i vattnet)! Ursäkta typ nakenbilden...
 
En liten pose framför Sacre Coeur
 
Vackert det med!
 
Gruppfoto! Vid det här laget vet ni nog namnen men jag tar dem ändå - Lilli, Kristin, jag och Sofia
 
Frappé från Starbucks, som är ganska så tokigt överpris men av någon anledning köper man det ändå...
 
Litet gulligt café i Montmarte
 
Fin selfie framför Notre Dame!
 
Njöt i fina parken framför Louvren
 
Blomglass! Med min nya FAVORITsmak - se nedan...
 
Rubens miguas alias fårhjärna
 
Kom på att jag inte visat så mycket av skolan - här är en innegård!
 
Och här håller de på att bygga en helt ny del!
 
Meike, Lilli, Kätlin och Sofia på festen i onsdags
 
Vi gav Ondra ett nytt smeknamn, "littlefinger" (lillfingret) för när han dricker något så pekar alltid hans lillfinger rakt ut, oavsett hur full han är... Självklart förstår han inte varför vi har gett honom detta smeknamn, eller minns att vi tog denna bild!
 
Så!
Där hade ni lite bilder från de senaste dagarna! Nu fortsätter vi...
 
I torsdags hade vi vår sista franskalektion med Marie (se bild, hon i mitten). Hon har varit en väldigt rolig och inspirerande lärare som har fått mig att våga prata inför hela klassen om diverse ibland skumma ämnen! Absolut en av de bästa lärare jag har haft här så henne kommer jag att sakna!
I fredags var också en rolig dag. Eller ja, dagen var inte så rolig för jag var i skolan och skrev tenta men kvällen var desto mer intressant. Vi var nämligen inbjudna på middag hem till monsieur och madame Brunet! 19.30 kom monsieur Brunet och hämtade oss med sin bil, med på middagen var även det par som hade eskorterat Lilli och Sofia till vinmarkaden för några veckor sedan. Spanskfödda madame Carmen Brunet hade lagat femrätters (!) med underbar aioli, oliver, bröd och minipizza till förrätt, tomat och mozarellasallad samt en annan sallad gjord på fänkål och lax till förätt till varmrätten, olika sorters kött som vi själva fick steka på en liten platta i mitten samt rösti till varmrätt, ostbricka med egenplockade körsbär till efterätt och även en chokladfondantkaka (typ kladdkaka fast inte kladdig) till efterätt nummer två. Till det serverades champagne, vitt vin, rött vin och rosévin. HERREGUD. Jag har nog aldrig varit så mätt i hela mitt liv tror jag, oj vad vi åt! Men det smakade också otroligt gott! Efter ett glas eller två var det dessutom inga problem för mig att prata franska (hehe). Vi blev hemskjutsade någon gång efter halv ett på natten, alldeles varma inombords över hur otroligt snälla paret Brunet är mot oss och vilken tur vi har! Vet ingen annan som varit hemma hos sin hyresvärd eller gjort de saker som vi gjort, Brunet hade förresten aldrig bjudit hem någon innan oss heller. Måste definitivt komma tillbaka till Troyes och hälsa på dem igen!
 
I lördags var jag och Kristin en sväng på stan innan vi fixade pizza och kollade på hockey (Tjeckien - Finland) tillsammans med Ondra, Ruben, Juan, Lilli och Sofia. Efter att allt var uppätet och matchen var slut så fortsatte även jag och grabbarna till en stor fest. Varje år har teknikskolan UTT en så kallad gala på deras skola med upp emot 3000 gäster, 3 dansgolv, 3 barer och fantastiska fyrverkerier. Ingen av de andra tjejerna tyckte att det var värt att betala 27€ för biljetten dit, men jag tyckte att det lät spännande! Så det blev jag och grabbarna som tog oss dit. Fick i alla fall ett tillfälle att använda mina Jeffery Campbell samt min fina långklänning som jag köpte när mamma och pappa var här på besök! För att sammanfatta festen kort bestod den av 1. Massa folk, både dansades, i korridorerna och sittandes längs med väggarna 2. Kebab 3. Öl (fast jag drack champagne) 4. Värkande fötter och 5. MASSA DANS! Var i summa sumarum en himla, himla rolig kväll och jag är glad att jag gick! Kom hem vid 05.30 och fick se solen stiga i skyn. Vackert.
I söndags satt jag, Lilli och Sofia med en presentation hela dagen (jag vaknade 12.30, de kom 13.00). Vi presenterade idag och det gick grymt så det var det värt! Ruben kom också förbi för att se finalen i hockeyn, vilket gick sådär om man hejar på Finland. Men det var ännu en dag som gick mot sitt slut, liksom alla dagar innan dess.
 
Nästan hela franskagruppen poserar varckert med läraren Marie i mitten
 
Min nya FAVORIT! Det är så FANTASTISKT, UNDERBART och helt GALET gott! Det heter Speculoos och jag har aldrig sett det i Sverige tidigare. I Tyskland är det en kaka man äter på jul, i Frankrike går det att köpa på burk. Jag använder det för att äta med och på alt - bröd, riskaka, frukt, med gaffel, choklad, crêpe... DET ÄR FANTASTISKT och mitt liv är SÅ MYCKET BÄTTRE nu sedan jag upptäckte detta!
 
Jag i min fina långklänning och skor! Tjejerna hade också fixat mitt lilla hår jättefint så jag kände mig nästan som en prinsessa!
 
Avslutar med fyrverkerierna från UTT!
 
Så, känns skönt att vara ikapp nu. Nästa inlägg lär inte dröja lika länge för på fredag åker Kristin hem till Tyskland. Jag är ensam i lägenhet i drygt en vecka innan mamma och pappa kommer och jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på men... Lär bli så tomt och ensamt utan henne! Men det ska nog ge sig.
 
Men allihopa, nu ska jag ta och lägga mig. Jag hoppas att ni mår bra hemma i det fina vädret och att ni inte arbetar ihjäl er nu innan semestern och allt!
 
Vi ses snart!
Bisous,
/ Johanna
 
Paris, crêpe, gott liv, mys, plugg, vin,